Gelegen op het hoflijk Haagse Plein in Den Haag tegenover de Tweede Kamer, roert u uw soep misschien wel op de plek waar Mr. Joseph Luns ooit zijn pen in de inkt doopte.

kluis-1904

De Haagsche Kluis is van oorsprong een bankgebouw en werd rond 1905 in de stijl van Haagse Jugendstil gebouwd. Talloze fraaie details verwijzen ernaar: van de tegelmozaïken in de vloeren, tot het natuursteen rondom de open haard. Andere kenmerken maken de opkomst van Art Nouveau voelbaar.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog heeft het pand gefunctioneerd als woonhuis en bankgebouw van de Joodse familie Edersheim. Dit is nog duidelijk te zien aan de oude kluisdeur in de kelder. De schatten die zich hierachter bevinden zijn tegenwoordig echter van culinaire aard.
In 1995 is het pand voor het eerst als Horecagelegenheid in dienst getreden.

Kluis in ouden tijden

In de Kluis wordt gekookt

Het pand is al jaren een Rijksmonument. Al geruime tijd maakt het gebouw naam en faam als veelzijdige uitgaans- en vergadergelegenheid. De naam dankt het gebouw aan het feit dat de oude kluis nog in de kelder aanwezig is. Alleen wordt er nu geen geld meer in bewaard, maar maakt het keukenteam er heerlijke gerechten klaar.

De kluis in het souterrain van De Haagsche Kluis is te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen.

Haagse Kluis - Zaal -1Het à la carte restaurant bevindt zich in de ruimtes waar de voormalig staatsman Mr. Joseph Luns in de jaren ’50 kantoor hield. De plechtige sfeer roept herinneringen op.

De Tweede Wereldoorlog voorkwam dat het unieke Tuinhuis de oorspronkelijke bestemming hield: privé synagoge van de bankiersfamilie Edersheim. Hoe mooi de ruimte toen was, laat zich raden door de monumentale schouw en het hoge plafond met de schilderde panelen.